Nieuws

Maanden geleden noteerde karateka Timothy Petersen in zijn agenda op 24 november met hoofdletters het woord WERELDKAMPIOEN. Naast zijn werkzaamheden binnen de afdeling opleidingen van het KLPD trainde Politie Topsporter Timothy dagelijks met dit doel in zijn hoofd. Timothy blik terug op zijn optreden bij het WK karate in Parijs.

Knokken en winnen
De eerste partij tegen de Indiër verliep vlekkeloos en werd gewonnen 8-0. Ook de tweede partij tegen de Wit-Rus werd gewonnen met 5-2. De volgende partij stond ik tegen regerend europees kampioen uit Griekenland. Op het afgelopen EK wist hij nog van mij te winnen, maar na goed bestuderen van zijn vechtstijl wist ik nu hoe ik hem moest aanpakken. Na een gelijkspel werd ik unaniem door de scheidsrechters als winnaar aangewezen. Het eerste grote obstakel op weg naar de titel was genomen.
Veel tijd om te herstellen had ik niet aangezien de karateka uit Iran al op me stond te wachten.
Iran geldt al jaren als één van de sterkste karatelanden en ik had nog nooit eerder tegen deze Iraniër gespeeld. De tactiek waarmee ik het gevecht tegen de Iraniër aanging werkte en ook nu werd ik bij een gelijkspel door de scheidsrechters unaniem als winnaar aangewezen. De halve finale was bereikt!

Zware halve finale
In deze halve finale stond ik tegen de Fransman Grillon. Twee maanden geleden stonden wij ook tegenover elkaar in de halve finale bij de Premier League van Duitsland. Toen won ik, dus ik wist wat ik moest doen ondanks hij nu voor eigen publiek stond.
Tot 30 seconden voor tijd verliep alles zoals ik wilde dat het ging. Ik was de dominantere vechter en schakelde met mijn spel zijn aanvallen uit. Ik zat volledig op koers richting de finale. Dan in een split second verslapt even mijn bewegingspatroon, waarop de Fransman direct toeslaat met een directe stoot en een score krijgt toegekend. Toch wist ik op dat moment kalm te blijven en mijn focus te bewaren. Twee maanden terug heb ik nog een 0-5 achterstand tijdens een finale weten weg te werken. Dus tempo omhoog! Alle remmen los en focus op scoren. Helaas…ik kwam er niet meer bij. De Fransman hield zijn dekking te gesloten en wist de ruimte op de mat juist te benutten. Wat een klap. Een droom die werkelijk in een seconde uiteen spat. Alles voelde goed: mijn voorbereiding, wat ik er voor gedaan heb, wat ik er voor gelaten heb.

Voorrondes landenteams
Twee dagen later zou ik om het brons strijden tegen de vice-europeeskampioen uit Azerbaijaan. Maar eerst de voorrondes met de landenteams. De eerste ronde wonnen we van USA. De tweede ronde stuitten we op de ex-wereld- en europeeskampioen Turkije. Turkije was over de breedte te sterk en zoals verwacht haalde Turkije wel de finale en vocht het Nederlands team zich via de herkansingen terug tot de kleine finale. We versloegen hierbij Indonesië, Italië en Algerije. De strijd om het brons zou op de afsluitende dag van WK plaatsvinden na mijn eigen finale om brons.

Strijd om individueel brons
Een bomvol Bercy stadion met 17.000 toeschouwers maakte van de finaledagen een spektakel. Helaas was ik voor mijn individuele bronzen finale niet de vechter van de afgelopen twee dagen. Ik kwam niet in mijn spel en de strijd om het brons ging naar de vice-europeeskampioen uit Azerbaijan. Terug in de catacombe was ik helemaal verbijsterd. Ik leek wel in trance. Ik kon letterlijk geen woord uitbrengen. Het besef dat het WK voorbij was en het ongeloof wisselden zich in rap tempo af. Ik zat zo dicht bij de finale en nu stond ik met lege handen. Die nacht heb ik nog lang wakker gelegen met het idee dat ik dichter bij de finale zat dan bij het brons.

Laatste kans op medaille
De volgende ochtend moest ik mezelf weer bij elkaar rapen. Vandaag was de laatste WK-dag en we konden als team toch nog met een medaille huiswaarts keren. Daarvoor moesten in de strijd om het brons Iran verslaan. Gezien de sterkte van Iran speelde we alles of niets. De eerste partij werd met een 3-0 overwinning gewonnen, hierdoor stond het 1-0 voor Nederland. De tweede partij was een slopende en spannende partij waar het uiteindelijk 8-8 werd. Met dit gelijk spel stond het dus nog steeds 1-0 voor Nederland. Toen kwam ik als derde vechter. Na een zeer intensieve week waarin ik de nodige ups en downs te verwerken kregen, speelde ik op de laatste dag mijn beste wedstrijd van het toernooi. Met een spetterend optreden wist ik mijn tegenstander met 7-1 te verslaan. Dit zorgde ervoor dat Nederland op een 2-0 voorsprong kwam met 8 punten in ons voordeel. Helaas waren onze vierde en vijfde vechter niet in staat om deze voorsprong te behouden en kwam Iran toch nog langszij en ging er met het brons vandoor.

Op naar WK 2014
De teamdoelstelling was, gezien onze kwaliteiten voorafgaand aan het WK, een top 8 klassering. Een plek bij de top 5 van de wereld (116 landen) doet deze doelstelling overtreffen. Echter, als je zo dicht bij het erepodium staat en het verloop van de wedstrijd bekijkt, dan wil je erop staan ook! Het Nederlands Team is een relatief jonge ploeg en er is dus genoeg potentie voor de toekomst. Gelukkig heb ik mensen om me heen met een zeer hoog empatisch vermogen, dat helpt om snel de draad weer op te pakken richting een nieuw avontuur. Eén ding is zeker, ik ben nog lang niet uitgeknokt…..

Geschreven door Timothy Petersen

1

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Op het WK Karate heeft Timothy Petersen zaterdag 24 november de strijd om de bronzen medaille verloren met 0-3 van Aykhan Mamayev uit Azerbeidzjan.
Zondag 25 november komt Timothy nog een keer in actie. Samen met het herenteam zal hij wederom strijden om de bronzen medaille tegen het herenteam van Iran.

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Timothy Petersen gaat zaterdag 24 november tijdens het WK karate in Parijs in de categorie tot 84 kilogram op voor brons.
In de halve finale verloor Timothy van de 4 jaar jongere Franse verrassing Kenji Grillon. Deze had voor eigen publiek in sportpaleis Bercy aan één geslaagde actie, goed voor 1 punt, genoeg.
Timothy versloeg op weg naar de halve eindstrijd de Indiër Kondru Keerthan met 8-0, de Wit-Rus Dzmitri Baravikou met 5-2, de Griek George Tsanos en de Iraniër Ali Fadakar op beslissing.

De bronzen finale zal op zaterdag om 15.24 uur plaatsvinden. Meer informatie over het WK karate kun je vinden op: www.karateparis2012.com of via www.kbn.nl

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Een tevreden mens, dat ben ik. Ik kijk trots en blij terug op deze Paralympische Spelen. Nee, ik heb geen medaille gehaald, maar toch was het een succes. Het was al bijzonder dat het me lukte om me te plaatsen voor Londen na wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Ondanks een longembolie en het overlijden van mijn vader stond ik er wél. Ik had niet het gevoel dat ik ‘even een medaille zou ophalen’, ik wilde genieten en lekker spelen. Dat is gelukt.

Grote favoriet
Gek genoeg heb ik de partijen die ik het beste speelde, verloren. Ook in het teamspel zat het niet mee. We kwamen uit in een gecombineerde klasse, waaraan ook sporters met een lichtere handicap meededen. In onze eigen klasse zijn we overigens wereldkampioen. Helaas verloren we in de kwartfinale van de grote favoriet en uiteindelijke Olympisch Kampioen China. Dat team is zo sterk! Tegen andere landen maakten we nog wel een kans, maar tegen hen werd het lastig.

Holland Heineken House
Het mooiste moment van deze Paralympische Spelen vond ik de gouden medaille van Kelly van Zon. Al tien jaar deel ik veel met haar: we trainen samen, reizen naar wedstrijden in het buitenland en steunen elkaar volop. Haar halve finale was fenomenaal, een thriller die ze uiteindelijk won na een verlenging in de vijfde set. En vervolgens won ze ook nog goud! Ze koos mij om haar te huldigen in het Holland Heineken House, een grote eer. Ook toen mijn teammaat Gerben Last brons won, stond ik te juichen. Je trekt al zo lang met elkaar op, dat je de ander het succes erg gunt.

Op weg naar Rio
En nu? Wat mij betreft op weg naar Rio. Daar wil ik over vier jaar staan. De manager van de Tafeltennisbond heeft al toegezegd dat ik op hun steun kan rekenen. Ze zien nog steeds progressie en toekomst in mij. Ik hoop ook op mijn werkgever te kunnen blijven rekenen. Zonder de politie kan ik het niet, dan lukt het niet om topsport te combineren met werk. De komende tijd gaan we gesprekken voeren. Maar eerst moet er gewoon weer gewerkt worden. Zo sta je het ene moment in Londen en twee dagen later weer op de werkvloer. Het hoort er allemaal bij.

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Kenny van Weeghel heeft zilver gewonnen op de 400 meter (T54). In een spannende finale snelde hij naar een persoonlijk record van 47,12 en moest alleen de Chinees Lixin Zhang voor zich dulden (46,88). De Chinees Chenming Liu werd derde (47,36).

Kenny kwam zij aan zij met Zhang uit de laatste bocht, maar moest de ontketende Chinees toch laten gaan. Op een zekere tweede plaats kwam Van Weeghel met gebalde vuist over de finish.


Foto: ad.nl/getty

Tweede kans
Woensdagavond werd Kenny nog in eerste instantie gediskwalificeerd in de series van de 400 meter. Die beslissing werd na protest ingetrokken, waardoor de 32-jarige wheeler zijn tweede paralympische medaille op de 400 meter kon winnen. In Athene (2004) won hij het goud op deze afstand. Bekijk de race en Kenny’s eerste reactie op nos.nl


Foto: ad.nl/getty

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Tafeltennisser Tonnie Heijnen is met Gerben Last uitgeschakeld in de landenwedstrijd op de Paralympics in Londen. In de kwartfinale tegen China kwamen de Nederlanders er niet aan te pas.

Tafeltennisles
Na drie partijen was de wedstrijd al beslist. China won ze alledrie. Tonnie kwam maar één keer in actie. Zijn wedstrijd duurde maar 12 minuten en hij scoorde slechts negen punten. Volgens Tonnie was het krachtsverschil veel te groot en kregen hij en zijn partner tafeltennisles.

Bekijk Tonnie’s reactie voor de camera van RTV Drenthe:

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Wat een avond voor onze Paralympiërs: Kenny van Weeghel plaatste zich met de tweede beste tijd (48.06) voor de finale van de 400 meter (T54). Op die manier herstelde hij zich uiterst knap van de teleurstellende 100 meter finale, waarin hij laatste werd. Tonnie Heijnen won met zijn partner Gerben Last het landenduel van Egypte. Morgen treden ze samen aan tegen China.

Diskwalificatie teruggedraaid
Even leken de Paralympische Spelen voor Kenny te eindigen in een nachtmerrie. Hij  werd kort na zijn race gediskwalificeerd, voor het verlaten van zijn baan. Die beslissing vocht hij met succes aan. Kenny kon er zelf gelukkig om lachen: “Het was krap op de lijnen, net op het einde van het rechte stuk. Even spannend dus, maar daar houd ik wel van!”

Vrijdag is de finale en met deze tijd heeft Kenny laten zien weer helemaal terug te zijn!

Bekijk de volledig uitslag van de series van de 400m

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

De warming-up ging goed, het plaatje in het hoofd van wheeler Kenny van Weeghel klopte, en het met 80.000 toeschouwers gevulde stadion gaf hem een goed gevoel. Maar de race zelf verliep allesbehalve vlekkeloos. “De eerste vijf slagen kwam mijn rechterachterwiel van de grond. Dan sta je stil. Het is een grote teleurstelling dat ik niet heb kunnen laten zien wat ik kan.”

Alles zag er goed uit afgelopen zondag, tot de start van de race. “Het voelde alsof er iemand van onder de baan tegen mijn rolstoel aantikte. Corrigeren lukte me niet. En dan heb je zo’n achterstand opgebouwd dat je weet dat je niet meer gaat winnen. Het is me wel eens eerder overkomen, maar dan zag je al problemen in de voorbereiding. Nu kwam het uit het niets. Het voelt alsof het boek van de race al geschreven was, maar deze bladzijde eruit is gescheurd. Niet dat ik gegarandeerd een medaille gewonnen had, maar ik had graag een betere race gereden. Het is pijnlijk, een bittere pil. Zeker ook voor al die familieleden, vrienden en collega’s van de politie die me toejuichten.”

Vol voor 400m
Kenny verschijnt komende woensdag aan de start van de halve finale 400 meter wheelen. “Daar richt ik nu mijn pijlen op. Het is fijn om een vrije dag tussendoor te hebben, zodat je kunt trainen en alles op een rijtje kunt zetten. De race staat nog vers in mijn geheugen, maar het is gebeurd en er is niets aan te doen. Nu ga ik vol voor de 400 meter. Mijn grote concurrent  Leo-Pekka Tähti pakte gisteren de winst, ik hoop dat op 7 september in de finale van de 400 meter te doen.”

Bekijk Kenny’s 100 meter race

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Kenny van Weeghel is zondagavond bij de Paralympische Spelen als laatste geëindigd in de finale van de 100 meter in de klasse T54. Met zijn tijd van 14 seconden en 87 honderdsten was Kenny ruim een seconde langzamer dan gouden medaillewinnaar Pekka Tahti uit Finland (13.79). Het zilver ging naar de Chinees Yang Liu (13.92); het brons naar de Thai Saichon Konjen.

Woensdag komt Kenny in actie op de 400 meter. Hij hoopt zich dan te plaatsen voor de finale op vrijdag.

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws

Tonnie Heijnen is ondanks een 3-2 overwinning op de Noor Andreas Aulie uitgeschakeld in het enkelspel op de Paralympische Spelen. Tonnie moest met 3-0 winnen om nog kans te maken op de kwartfinales. Hij verloor donderdag zijn eerste duel tegen de Rus Joeri Nozdroeznov met 3-1 in sets. Alleen de nummers één van de poules gaan door naar de kwartfinales.

De Paralympische Spelen zitten er nog niet op voor Tonnie. Hij doet ook mee aan de landenwedstrijd. Op 5 september neemt hij het met zijn teamgenoot Gerben Last op tegen Egypte.

0

Posted:

Categories: PTS Sportnieuws