WK Verslag Timothy Petersen

Maanden geleden noteerde karateka Timothy Petersen in zijn agenda op 24 november met hoofdletters het woord WERELDKAMPIOEN. Naast zijn werkzaamheden binnen de afdeling opleidingen van het KLPD trainde Politie Topsporter Timothy dagelijks met dit doel in zijn hoofd. Timothy blik terug op zijn optreden bij het WK karate in Parijs.

Knokken en winnen
De eerste partij tegen de Indiër verliep vlekkeloos en werd gewonnen 8-0. Ook de tweede partij tegen de Wit-Rus werd gewonnen met 5-2. De volgende partij stond ik tegen regerend europees kampioen uit Griekenland. Op het afgelopen EK wist hij nog van mij te winnen, maar na goed bestuderen van zijn vechtstijl wist ik nu hoe ik hem moest aanpakken. Na een gelijkspel werd ik unaniem door de scheidsrechters als winnaar aangewezen. Het eerste grote obstakel op weg naar de titel was genomen.
Veel tijd om te herstellen had ik niet aangezien de karateka uit Iran al op me stond te wachten.
Iran geldt al jaren als één van de sterkste karatelanden en ik had nog nooit eerder tegen deze Iraniër gespeeld. De tactiek waarmee ik het gevecht tegen de Iraniër aanging werkte en ook nu werd ik bij een gelijkspel door de scheidsrechters unaniem als winnaar aangewezen. De halve finale was bereikt!

Zware halve finale
In deze halve finale stond ik tegen de Fransman Grillon. Twee maanden geleden stonden wij ook tegenover elkaar in de halve finale bij de Premier League van Duitsland. Toen won ik, dus ik wist wat ik moest doen ondanks hij nu voor eigen publiek stond.
Tot 30 seconden voor tijd verliep alles zoals ik wilde dat het ging. Ik was de dominantere vechter en schakelde met mijn spel zijn aanvallen uit. Ik zat volledig op koers richting de finale. Dan in een split second verslapt even mijn bewegingspatroon, waarop de Fransman direct toeslaat met een directe stoot en een score krijgt toegekend. Toch wist ik op dat moment kalm te blijven en mijn focus te bewaren. Twee maanden terug heb ik nog een 0-5 achterstand tijdens een finale weten weg te werken. Dus tempo omhoog! Alle remmen los en focus op scoren. Helaas…ik kwam er niet meer bij. De Fransman hield zijn dekking te gesloten en wist de ruimte op de mat juist te benutten. Wat een klap. Een droom die werkelijk in een seconde uiteen spat. Alles voelde goed: mijn voorbereiding, wat ik er voor gedaan heb, wat ik er voor gelaten heb.

Voorrondes landenteams
Twee dagen later zou ik om het brons strijden tegen de vice-europeeskampioen uit Azerbaijaan. Maar eerst de voorrondes met de landenteams. De eerste ronde wonnen we van USA. De tweede ronde stuitten we op de ex-wereld- en europeeskampioen Turkije. Turkije was over de breedte te sterk en zoals verwacht haalde Turkije wel de finale en vocht het Nederlands team zich via de herkansingen terug tot de kleine finale. We versloegen hierbij Indonesië, Italië en Algerije. De strijd om het brons zou op de afsluitende dag van WK plaatsvinden na mijn eigen finale om brons.

Strijd om individueel brons
Een bomvol Bercy stadion met 17.000 toeschouwers maakte van de finaledagen een spektakel. Helaas was ik voor mijn individuele bronzen finale niet de vechter van de afgelopen twee dagen. Ik kwam niet in mijn spel en de strijd om het brons ging naar de vice-europeeskampioen uit Azerbaijan. Terug in de catacombe was ik helemaal verbijsterd. Ik leek wel in trance. Ik kon letterlijk geen woord uitbrengen. Het besef dat het WK voorbij was en het ongeloof wisselden zich in rap tempo af. Ik zat zo dicht bij de finale en nu stond ik met lege handen. Die nacht heb ik nog lang wakker gelegen met het idee dat ik dichter bij de finale zat dan bij het brons.

Laatste kans op medaille
De volgende ochtend moest ik mezelf weer bij elkaar rapen. Vandaag was de laatste WK-dag en we konden als team toch nog met een medaille huiswaarts keren. Daarvoor moesten in de strijd om het brons Iran verslaan. Gezien de sterkte van Iran speelde we alles of niets. De eerste partij werd met een 3-0 overwinning gewonnen, hierdoor stond het 1-0 voor Nederland. De tweede partij was een slopende en spannende partij waar het uiteindelijk 8-8 werd. Met dit gelijk spel stond het dus nog steeds 1-0 voor Nederland. Toen kwam ik als derde vechter. Na een zeer intensieve week waarin ik de nodige ups en downs te verwerken kregen, speelde ik op de laatste dag mijn beste wedstrijd van het toernooi. Met een spetterend optreden wist ik mijn tegenstander met 7-1 te verslaan. Dit zorgde ervoor dat Nederland op een 2-0 voorsprong kwam met 8 punten in ons voordeel. Helaas waren onze vierde en vijfde vechter niet in staat om deze voorsprong te behouden en kwam Iran toch nog langszij en ging er met het brons vandoor.

Op naar WK 2014
De teamdoelstelling was, gezien onze kwaliteiten voorafgaand aan het WK, een top 8 klassering. Een plek bij de top 5 van de wereld (116 landen) doet deze doelstelling overtreffen. Echter, als je zo dicht bij het erepodium staat en het verloop van de wedstrijd bekijkt, dan wil je erop staan ook! Het Nederlands Team is een relatief jonge ploeg en er is dus genoeg potentie voor de toekomst. Gelukkig heb ik mensen om me heen met een zeer hoog empatisch vermogen, dat helpt om snel de draad weer op te pakken richting een nieuw avontuur. Eén ding is zeker, ik ben nog lang niet uitgeknokt…..

Geschreven door Timothy Petersen

One thought on “WK Verslag Timothy Petersen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>